Публикувано от: kolektori | декември 28, 2009

Телевизор със слънчеви батерии

От фирмата Sharp показаха нова иновация – 52 инчово предложение в сферата на

Слънчеви колектори и панели

Телевизор Sharp захранван от слънчеви панели

LCD телевизорите което би зачеркнало начина по който работят всички досега познати дисплеи. Новото отроче на слънчевата мания показва превъзходен дизайн и работи с LED светлини,а захранването му ще става чрез  слънчеви колектори.

Телевизорът върви в комплект със слънчеви батерии и впечатляваща по площ плоскост с поствени по нея колектори, генериращи енергия от слънчевата светлина. Разбира се, за сега идеята е реализирана в само прототипен вид, но реално демонстрира, че домашен LCD телевизор с огромни размери може да бъде захранван по различни от обичайните начини.

Слънчевите панели се инсталират отделно от самия

апарат, тъй като трябва да са със външно изложнение за да използват максимум слънчевото греене и според Sharp лесно се интегрират и не променят начина или режима на работа на супер-екологичния модел телевизор.

Публикувано от: kolektori | декември 28, 2009

Данни на слънчевите нива в България

Нивата на слънчевата енергия и респективно възможното производство на слънчева енергия на територията на държавата ни е доста голям и все пак се наблюдават значителни разлики в интензивността на
слънчевото греене по региони, заради различният релеф и климатични условия.

Ето и данните за отделните области, обособени като зони за производство слънчева енергия с техните кратки характеристики:

Централен – източен – заема 40% от територията настраната и 30% от населението.

Средната годишна продължителност на слънчевото излъчване

За сезона 31.03 -31.10  = до 1640h

За сезона 31. 10 – 31.03 = до 400h

Нивата на слънчевата енергия варират около  – 4kWh на квадратен метър/дневно или 1450kWh на квадратен метър годишно.

Североизточен – заема 50% от територията на страната.
Средната годишна продължителност на слънчевото излъчване

За сезона 31.03 – 31.10  = до 1450h

За сезона 31. 10 – 31.03 = до 500h

Нивата на излъчваната слънчева енергия – 4,25kWh на квадратен метър дневно или 1450 -1500kWh на квадратен метър годишно

Югоизточен и Югозападен – заема 10% от територията.

Средната годишна продължителност на слънчевото излъчване

За периода 31.03 – 31.10  = около 1750h

За сезона 31. 10 – 31.03 = около 500h

Излъчваната слънчевата енергия тук достига нива от
повече от 4,25kWh на квадратен метър дневно или 1550kWh на квадратен метър годишно.

Данните са предоставени от –

Министерство на икономиката, енергетиката и туризма на Република България
Публикувано от: kolektori | декември 28, 2009

Фотоволтайчни преобразователи за слънчева енергия

Потенциални потребители на електрическа енергия получена от преобразуване на слънчева енергия чрез фотоволтаични преобразуватели могат да бъдат обекти несвързани с националната електрическа мрежа, вградени в сградите фотоволтаични системи и системи за централизирано производство на електрическа енергия свързани с националната електрическа мрежа.Преобразователи на слънчева енергияВ настоящия момент в България няма производство на фотоволтаични елементи.

Затова цената на тези технологии може да се оцени на основата на цените на световните производители. В момента тези цени са в рамките на $3000 – $5000 за kWp (пиков kW инсталирана мощност) . Тези цени засега са доста високи за да имат тези технологии икономическа конкурентоспособност.

Очакванията са в най-скоро време цената слънчевите панели да спадне до $2000 – $2500 за kWp, което ще направи тези системи сравними и по-добри в икономическо отношение от дизеловите агрегати за електрозахранване.
Цените на PV системи намаляват постоянно през последните десет години. За PV система свързана в мрежата, началната инвестиция е от порядъка на 5,000 Еuro/kWp за мощност до 10 kWp. Годишните разходи са в рамките на 0.7% от тази инвестиция.
Смята се, че най-същественият сектор за разпространение на фотоволтаичните преобразуватели (PV) ще бъдат средните по мощност системи (100–500 kW) , които ще се използват предимно да се намалят пиковите натоварвания в конвенционалните енергийни системи, както и системи за захранване на отдалечените сгради.

Засега тези системи са все още доста скъпи – себестойността на енергията е в рамките на $0.20 –$0.40 /kWh. Разчети направени за потенциално производство на слънчеви панели в нашата страна показват, че себестойността на енергията от тях може да бъде снижена до $0.10/kWh.

Източник: ЮЗО

Публикувано от: kolektori | декември 28, 2009

Пасивни соларни системи

Сред архитектите и инженерите по топлотехника в България има разбиране за ефективността на пасивните слънчеви системи, но няма достатъчен опит и информация за технико-икономическата ефективност от прилаганите мерки за пасивно оползотворяване на слънчева енергия. Пасивните слънчеви системи използват структурата на сградите за абсорбиране, акумулиране и разпределение на слънчевата енергия попадаща върху огражденията на сградата. Съществуват различни способи за оползотворяване на слънчева енергия при което инвестициите за различните способи варират в доста широки граници.

Най-простите мерки (ориентация на сградата, създаване на подходяща вентилация, увеличено остъкляване на някои фасади, засенчващи устройства и др.) могат да намалят стандартн

ите разходи за отопление (и охлаждане) между 15 и 20% с минимални или без всякакви разходи. Добавянето на термоакумулиращи маси към стените и подовете, може да доведе до увеличение на печалбите от слънчева енергия до 30 – 70 %, като за една стандартна, новострояща се сграда допълнителните разходи обикновено достигат до 10%.

Слънчеви колектори

Пасивни слънчеви колектори

Директните пасивни слънчеви системи използват прозрачните за слънчевата радиация ограждащи елементи на сградите (прозорци, витрини) за пропускане на слънчева енергия в отоп

ляемото пространство. Енергията се абсорбира от повърхнините на огражденията и предметите от обзавеждането и се акумулира от масивните елементи в помещенията. Тези елементи са топлинно изолирани от околната среда, за да съхранят енергията при минимални топлинни загуби и да я отдадат по-късно към отопляемото пространство чрез конвекция и радиация.

Основната цел е да се акумулира значителна част от енергията в периода когато има интензивно слънцегреене, без да се допусне прекомерно (некомфортно) нарастване на температурата на въздуха в помещенията. Това предполага използването на специални мероприятия още на фазата на формиране на проектантските решения.
Прозрачните ограждения са най-важните елементи на директните пасивни слънчеви системи, тъй като чрез тях се формират основните приноси от слънчева радиация. В същото време, те са и най-слабият (критичен) елемент при определяне на топлинните загуби на помещенията поради ниското термично съпротивление.

Източник:  ЮЗО

Sanyo са постигнали страхотно ниво на конверсия на техният продукт – 22.8%, при дебелина наслъчевата клетка от едва 98 микрометра, която два пъти по-тънка от обикновенните слънчевиклетки във високия клас.

Със своята кристална силиконова фотоволтайчна клетка от Sanyo са решени да понижатцените при проиводството на слънчева електроенергия, чрез използването на по-ефективни клетки и високотехнологични методи за тяхното производство.

От компнаията твърдят че се стремят да внедряват в редица устройства своите соларни клеткии се надяват те да станат масово използвани в близко бъдеще.

sanyo_solar_cell

sanyo_solar_cell_a

Категории